Casa de Ajutor Reciproc este o instituţie financiară nebancară, fără scop patrimonial, organizată în vederea sprijinirii şi întrajutorării financiare a membrilor săi asociaţi şi îşi desfăşoară activitatea pe baza statutului propriu, aprobat de Adunarea Generală (Conferinţa), cu respectarea Legii nr.122/1996, cu modificările şi completările ulterioare, a Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile şi a altor reglementări legale în domeniu.
Membrii pot fi persoane fizice cu vârsta minimă de 18 ani, salariaţi sau alte persoane care obţin venituri de natură salarială.
Calitatea de membru conferă atât dreptul de a avea acces la împrumuturi, cât şi obligaţia de a plăti lunar cotizaţia către asociaţie. Pe baza acestei cotizaţii, se stabileşte plafonul maxim al unui împrumut de care poate beneficia un membru. Aceasta constrângere provine tocmai din cauza prudenţei şi a asumării de către organizaţie a unui risc minim.
C.A.R. Învăţământ Vaslui I.F.N este o casă de ajutor reciproc care are o vechime de peste 70 de ani şi un număr de peste 1.300 membri. Membrii noştri au provenit din toate domeniile profesionale, actualmente centrându-se pe domeniul învaţământului şi conexe acestuia, încercând să atragă şi profesiile liberale, precum şi micile activităţi destinate profitului.
Este înscrisă:
- în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor prin Hotărârea Judecătoriei VASLUI cu nr. 24 / 18.04.1997
- în Registrul de Evidență al Băncii Naționale a României cu nr. RE – PJR – 38 – 021374 / 07.11.2006
- înregistrată fiscal – (ANAF) – C.U.I. 4445427
- afiliată şi supravegheată profesional de către U.J.C.A.R. Vaslui (Uniunea Judeţeană) şi de către U.N.C.A.R.S.R. (Uniunea Naţională), în scopul asigurării continuităţii activităţii.
Salariaţi permanenţi – 2 ; Colaboratori permanenţi – 1
C.A.R. Învăţământ Vaslui I.F.N. este condusă de:
- Consiliul Director format din 5 membri care sunt aleși de Conferința Membrilor C.A.R. odată la 4 ani.
- Consiliul Director este condus de Președintele C.A.R., care este de asemenea ales odată la 4 ani.
- Activitatea curentă este supravegheată de o Comisie de Cenzori formată din 2 sau 3 membri, care sunt aleși de Conferința Membrilor C.A.R., o dată la 4 ani. De regulă, Preşedintele Comisiei de Cenzori, este neutru şi trebuie să fie Expert Contabil.